Az első meetup-unk!

Meetup-LogoAz elmúlt héten több okból is csendes volt a blog. Ennek legfőbb oka az volt, hogy elkezdődött a szervezése az első szakmai találkozónak. Jelentem több mint eredményes volt az előkészítő munka és ma örömmel jelenthetem be az első szakmai meetup-ot, melyet a digitális tanulásra való átállás témájában rendezünk Magyarországon!

Itt vannak tehát a részletek…

Három igazán érdekes témában, négy nagyszerű szakember fogadta el a meghívást 2013. november 13-án (szerda) estére (19-21 óra közöttre), hogy a Budapest Bagel inspiráló környezetében beszélgessünk együtt az előttünk álló igazán izgalmas időszakról.

szalainora

Szalai Nóra és Tóth Péter

5 Perc Angol

Az idén tízéves, ingyenes napi nyelvleckéiről, tankönyveiről és nem utolsósorban havi bulvár-nyelvoktató magazinjáról ismert 5 Perc Angolt egy nyelvész házaspár, Szalai Nóri és férje, Tóth Péter hozták létre.

Nóri és Péter előadásának címe: A microlearning csodálatos világa – „Minileckék” a neten

Az online leckéket először csak a nyelviskolájukban tanuló diákoknak küldözgették, a „minileckék” azonban rekordsebességgel kezdtek terjedni a neten, ennek hatására született meg az 5 Perc Angol nyelvleckék ötlete.

Manapság egyre több csodamódszerről hallhatunk, úgy tűnik, lassan szinte tanulás nélkül juthatunk a tudáshoz. „Nem hiszek a csodamódszerekben – mondja Nóri. – A nyelvtanulás időigényes dolog, nincsenek instant megoldások. A tanulást, gyakorlást nem lehet megspórolni, de ha mindezt élvezetesen, jól megválasztott tananyaggal vagy oktatóval teszed, akkor a siker nem marad el, és még élvezni is fogod! Csak szánj rá naponta időt – legalább öt percet!”

S hogy a dolog működik, mi sem bizonyítja jobban, hogy a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb angol nyelvoktató kiadványokat gyártó és forgalmazó kiadója, a Macmillan Education által meghirdetett Love English Awards első díját idén a magyar 5 Perc Angol nyerte el. Megelőzték a BBC Learning English-t vagy az amerikai kormány nyelvoktató oldalát, a a Voice of America Learning English-t.

A díjjal a kiadó a világ legkedveltebb, ugyanakkor legsokoldalúbb és legelhivatottabb online angol nyelvoktató portáljait díjazza, ahova a nyelvtanulók a legszívesebben fordulnak, ha információra, inspirációra, tananyagra van szükségük, vagy gyakorolni szeretnék az angol nyelvet. A 2012-es évben a szavazatok alapján az idén tíz éves 5 Perc Angol nyerte el a tanulók bizalmát, a magyar portált ajánlották a legtöbben a díjra érdemesnek.

vecseyzsadany

Vécsey Zsadány

a kaliforniai ALEAS Simulations, Inc. alapítója.

Küldetése olyan játék-alapú alkalmazások megalkotása, melyek új dimenziókat nyitnak a vezetés-fejlesztésben. 2007-ben Csíkszentmihályi Mihállyal közösen indították útjára a „FLOW is Good Business” projektet, amely jelenleg a nemzetközi „edutainment” piac egyik legígéretesebb vállalkozása.

Szakterülete: Komoly játékok – A videójátékokban alkalmazott játékmehanizmusok átültetése a tanulási folyamatokba

Zsadány előadásának címe: Gamification – játszva is lehet tanulni, nemcsak erőlködve

Hetente legalább 3 milliárd órát játszunk online játékokkal; egy fiatal legalább 10 000 órát tölt el valamilyen videójátékkal, munkába állásáig. Felmerül a kérdés, mit lehet tanulni a játékok világából? Például optimizmust, a játékostársak iránti bizalmat, koncentrációképességet, víziót a nagyobb célért. Többnyire már az ötödik osztályosoktól kezdve (a tanítással párhuzamosan) a közösségi játékokon keresztül tanulják a gyerekek az inspirációt, az együttműködést és a kitartást.

Mitől működik a gamifikáció?

Érdekes jelenség, amikor azt látjuk, hogy a videójátékok „káros hatásán” kesergők arra panaszkodnak, hogy „a gyermek egész nap nem csinál semmit, nem tanul, hanyagolja a kötelességeit, de közben egész nap játszik”; sőt, sokan még az alvásidejüket is feláldozzák a játék oltárán.

Azonban itt, ezen a ponton megállunk. Ez azért gond, mert így éppen a lényegi felismerés katartikus pontja előtt törünk pálcát, és nem látunk meg egy rendkívül fontos dolgot. Igazából csak annyit kellene tennünk, hogy megnézzük a mélyen meghúzódó okokat.

Meg kell vizsgálni, hogy miért nem tanul a gyerek, vagy miért nem dolgozik rendesen a felnőtt, majd ezt követően jöhet a legfontosabb kérdés: valójában mit is tud a játék, hogy ilyen vonzereje van, hogy a játékos egyén képes mindent feladni ezért a tevékenységért?

Abban az esetben ugyanis, ha a tanulságokat megtaláljuk és annak mechanizmusát pontosan megismerjük, akkor a felfedezett „sikerreceptet” átültethetjük az élet minden területére, különösen az oktatás és a munka világára, módszertani eszközeire vonatkozóan.

Érdekes terület? Játszunk el együtt a gondolattal….

darapeter

DARA Péter

coach, tanácsadó, THOUGHT PROVOKER
a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója
címzetes egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem)

Coachként vezetők és szakemberek sikerességét támogatja. Tanácsadóként szervezetek hatékonyságát javítja. Fő erőssége környezete szerint az innováció és a komplex gondolkodásmód mellett a tudás- és tapasztalat-megosztás. Utóbbit nem csak munkájában, hanem az általa alapított HR Trend Klubban, a Döntéshozók Fóruma keretében és különböző szakmai szervezetek tagjaként teszi.
Számtalan országos konferencia, rendezvénysorozat, workshop, képzés fűződik nevéhez.

A visszajelzések azt mutatják, hogy tevékenységével sokak gondolkodásának formálásához hozzá tudott járulni.

Péter előadásának címe: Időben váltani

Nem könnyű. Felismerni és elkapni a pillanatot. Észrevenni a lehetőségeket. Élni velük. A megszokottból kiszállni vagy mellette újat bevállalni.
A többség nem ilyen. Ugyanazt csinálja évek, évtizedek óta. Miközben a világ fejlődik, s elmegy mellettük.
Az oktatás, tanulás világa az elmúlt 100 évben alig változott. Meddig tartható fenn ez az alig változó állapot? Az informatika és az internet korában, mennyi az esélye, hogy a többi piac digitalizálódása mintájára itt is nagy változások történnek? Tudjuk mi vár ránk? Felkészültünk? Globális lesz? Lesz verseny? Te meddig vársz?

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet az esemény Meetup oldalán a Digitális átállás a tanulásban Facebook oldalán közzétett eseményhez történő csatlakozással és a LinkedIn csoportban is. A rendezvény hehszín befogadóképessége bizonyos mértékben határokat szab a jelentkezők számának, ezért a rendezők azt kérik, hogy mieőbb jelezzen vissza minden érdeklődő, hogy biztosan legyen helye ezen az izgalmas estén közöttünk.

Szeretettel várunk minden a téma irány érdeklődőt a helyszínen!

Koltányi Gergely, az esemény házgazdája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s