Mit utálnak a tanulók az e-learning tananyagokban? 8 + 1 jó tipp

aggressive-career-woman-smallAz e-learning napjainkban már eléggé elterjedt oktatási formának számít, itthon főleg vállalati környezetben találkoznak vele a munkavállalók, de egyre több kurzus érhető el nyilvánosan is. Az e-learning kurzusok népszerűségének növekedése persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek tetszenek az ilyen képzések. Sőt vannak olyanok akik kifejezetten utálják ezeket.

Legyünk őszinték, nem minden e-learning kurzus sikerül jól. Néha a kurzusok tervezése során nem esik kellő figyelem a tanulók igényeire.  Vagy mondhatjuk azt is, hogy az online képzések fejlesztéséhez használható sok-sok érdekes, izgalmas, motiváló eszköz helyett csak a “jóárasítás” a cél. Ilyenkor esik meg az a csúfság, hogy minden lehetőség ellenére borzalmasan rossz tanayagok születnek.

Lássuk mik azok a leggyakoribb okok, amiért a tanulók "ölni tudnának"!

1. Nem kérdés mi az első fő bűn a listán, az UNALOM! Senki nem kívánja magának, hogy a tanulás abból álljon, hogy a “tovább” gombra kattintva végigpörgesse a lapokat, netán végignézze ahogy a powerpoint szerű tananyag magától lapozva halad előre, miközben a tanuló mintha ott se lenne. Mindig legyen valami, ami fenntarja a figyelmet a tanulás során. Lehet ez egy-egy insipáló kép, videó vagy egy pici játék, interakció!

2. Elavultság érzet. Láttál már valaha olyan e-learning kurzust ami úgy nézett ki minthat a 80-as években készült volna? Ha igen akkor te is tapasztalhattad már milyen zavaró és feleslegesnek tűnő a tanulás ilyen érzések mellett! A tananyag mindig legyen friss hatású, kellemes érzést keltő, különben hiába zseniális a tartalom nem fog jól sikerülni az elsajátítás!

3. Túl sokkkkkk. Nem igazán könnyú olyan tananyagot megtaulni, ami telis-tele van izgő-mozgó elemekkel, forgó képekkel, villogó színekkel, mert az nagyon figyelemelterelő. Találd meg az optimális arányt a figyelemfelkeltő részek és a lényegi tartalom között.

bigstock-Young-woman-with-disgusted-exp-small

4. Túlzsargonizáltság. Főleg vállalati kurzusoknál fordul elő, hogy a tananyag nyelvezete túlságosan is szakmai zsargonokkal teletűzdeltre sikerül. Érdemes elkerülni, mert sok tanuló számámra értelmezhetetlenné válik és elveszi a kedvét a tanulástól.

5. Fapados kinézet. A tanulás során fontos, hogy a tanulókat vizuálisan kellemes élmények érjék. Egy alig dizájnolt, túl puritán kinézetű tananyaggal nem fogjuk tudni fenntartani a figyelmet!

6. Helyesírási hibákkal tarkított szövegek. Nincs az az igényes tanuló, aki elviseli, ha a tanulnivaló hemzseg a helyesírási hibáktól. Használj helyesírás ellenőrzőt vagy olvasószerkesztőt inkább!

7. Lassúság. Ma már elég jó minőségűek az internet kapcsolatok, de még a szélessáv korában is előfordul, hogy olyan tananyagok készülnek, aminek a betöltődésére várakoznia kell a tanulóknak. Igyekezzünk elkerülni, hogy túl nagy méretű file-ok kerüljenek a tananyagba, amik lelassítják a betöltődést. A várakozást senki sem szereti!

8. Elnyújtottság. Nincs szükség arra, hogy amit 10 percben is meg lehet tanulni azt 2-3 órás kurzusban dolgozzuk fel. Túl sok lesz a “rizsa” és ezt a tanulók is gyorsan észreveszik. Csak olyan hosszú legyen a tananyag, amennyire ténylegesen szülkséges!

+1 Hiányzó plug-in. Ne használj olyan technológiát, amihez a tanulóknak olyan szoftverkomponensre van szükségük a megtekintéshez, ami nincs telepítve a gépükön! Vállalati környzetben még fontosabb, hogy tudd mit enged a IT telepíteni és mit nem! A végén még el sem tudják kezdeni a kurzust!

Ha sikerül ezeket az elveket szem előtt tartava készíteni e-learning tananyagot, hálásak lesznek a tanulók az új tudásért!

bigstock-Relaxed-business-man-working-w-small

Kimaradt valami? Segíts te is! Írd meg kommentben téged mi zavar igazán egy e-learning tananyagban?

Forrás

Reklámok

Mit utálnak a tanulók az e-learning tananyagokban? 8 + 1 jó tipp” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A “jóárasítás” még kevés, de mi az a plusz? Legalább a mínuszokkal legyünk tisztában!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s