Válságban növekszik igazán a digitális oktatás?

Egy igazán figyelemfelkeltő blogbejegyzést olvastam a minap arról, hogy milyen hatásai vannak a globális gazdasági válságnak a digitális oktatatási megoldások népszerűségének növekedésére.

bigstock-bored-business-man-on-a-desk-a-43039405Ami ezzel kapcsolatosan bennem megfogalmazódott, hogy a vállalkozások egyre bártabban kísérleteznek a képzési területen is, s ezek célja a költségek csökkentése mellett a munkavállalók elköteleződésének növelése, valamint olyan magas színvonalú innovatív megoldások alkalmazása, amelyek a korábbival azonos szintű, vagy megnövelt hatékonysággal szolgálják ki az igényeiket.

A képzési területen ezek a jellemzők egyértelműen a digitális oktatási megoldások irányába mutatnak, hiszen a fajlagos költségek csökkentése azonos vagy magasabb minőség mellett kizárólag új megközelítéssel lehetséges. Itt azonban nem a magyaros “jóárasításról” van szó, hanem a képzések hatékonyságának növeléséről. A hatékonyság itt a következőket jelenti:

  • Magas alkalmazkodóképesség a képzések megvalósításában, időbeli, térbeli, műszaki rendselkezésre állás a technológiai és az oktatói szinten is (bárhol, bármikor tanulás biztosítása)
  • Magas szintű tanulói bevonódás elérése, motivációnövelés (szórakoztató, élményszerű, játékos tanulási módszerek alkalmazása)
  • Aktív tanulás elősegítése (probléma alapú, projekt alapú, együttműködés alapú  megközelítés)
  • A tanulás és a munkavégzés “összemosásának” elősegítése (learning by doing megközelítés)
  • “Tudásmorzsák” elérésének biztosítása amikor épp szükséges a tudás (microlearning)

bigstock-furious-businessman-with-smoke-43410082

Ezek a kihívások együttesen teremtenek lehetőséget arra, hogy mind a vállalatok, mind a munkavállalók újragondolják a képzési stratégiájukat és elsődlegesen az online megoldások irányába mozduljanak el, nem lemondva a személyes jelenlétet igénylő elemekről a fejlesztési folyamatban. A hangsúly azonban egyre inkább áttevődik a digitális csatornára, amely csökkenő költségek mellett kínálja az új igényeknek megfelelő eszközöket és tartalmat, s személyes oktatás egyre inkább “drága kiváltsággá” válik majd.

Te mit gondolsz? Észlelsz ezekből valamit?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s