Bőgel György: Az mLearning siker kulcsa: “még éppen jó” legyen!

Legutóbbi meetupunk első előadója Bőgel György, a CEU üzleti iskolájának professzora. Az a tudósforma, de mégis jó fej fickó, aki képes a kérdésfelvetéseivel a közönséget inspirálni.

bogelgyorgyMegkérdezte például, hogy vajon milyen is egy jó “mobile learning” alkalmazás. Ez persze eddig még nem túl eredeti, hiszen számtalan vállalkozás (köztük sok magyar) keresi erre a kérdésre a választ, a multinacionális tartalomipari óriásoktól a garázsból éppen most induló statrupokig. OKÉ. De mi van akkor, ha egy mobil platformra épülő oktatási megoldás esetében nem is ez a legfontosabb kérdés. Hanem sokkal inkább az, hogy mennyire kell eléggé jónak lennie egy ilyen programnak?

A hálózat-alapú oktatási technológia forradalma úgy tűnik most nem a prémium termékek fejlesztésének felülről induló elitista mozgalmából válik meghatározó trenddé, hanem inkább a low-end „éppen jó, éppen megfelelő”, nagyipari mércével olcsó, de szellemes megoldások általános és gyors elterjedését jelenti. Vagyis ezen a drámaian formálódó piacon nem azt a klasszikus történetet látjuk, hogy a drágából lesz előbb-utóbb az olcsó, tömegszerű. Ezt a sztorit most másként írják. Itt egy-egy olcsó, de innovatív szoftver nagy sebességgel képes jelentős felhasználó kört, ezáltal milliós bizniszt építeni. Alulról. És persze dollárban.

Ezen a ponton érdemes egy kicsit elgondolkodunk. Ha ez igaz – és úgy tűnik a személyes empíriánk mindezt innen Budapestről is megerősíti –, akkor az oktatási tartalomfejlesztés elsősorban demokratikus jellegével fogja a legnagyobb hatást gyakorolni a hosszú idő óta változatlan képzési rendszerekre. Egy jó ötlet mobil alkalmazássá fejlesztése előtt nincsenek érdemi technikai akadályok. Minden szükséges eszköz elérhető és megtanulható. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy jó alkalmazás rögtön megjelenik majd minden telefonon vagy tableten. De azt igen, hogy a szomszéd srác is összebütykölhet egy olyan megoldást, amelyet hasznosnak és értékesnek tartanak Kaliforniában vagy éppen Sanghajban.

10277743_10203892909582322_7953208900604234372_n

Bőgel tanár úr az általa felvázolt trendekkel kapcsolatban nem nagyon szokott tévedni. Már közel húsz éve van szerencsém őt itt-ott meghallgatni, és bizony nagyon sok mindenben igaza van. Egyvalamiben azonban most tévedett. Azzal a meglepő kijelentéssel indított ugyanis, hogy ő a szervezők helyében biztos nem hívta volna meg magát előadni. Tudjuk be mindezt egy nagyszerű előadó tiszteletreméltó szerénységének.

Szóval hajrá Gyuri, hajrá mobile learning! Jó ez a meetup, ajánlom mindenkinek. 🙂

Vécsey Zsadány
Founder and CEO
ALEAS Simulations, Inc.

 

Bőgel György: Az mLearning siker kulcsa: “még éppen jó” legyen!” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Click Angol – Egy jó mLearning recept! | Digitális átállás a tanulásban

Hozzászólás