Hogyan tovább mLearning? – technológia, módszertan, üzlet

Múlt keddi mLearning meetupunkon kíváncsiak voltunk, előadóink miben látják a mobil tanulás sikerességét, ezért rövid kerekasztal beszélgetésre hívtuk őket. Érdekesnek ígérkezett, hogy a piaci fejlesztő, a teoretikus és a kutató hogyan látja a mobil eszközökön való tanulás jövőjét. Már az előedások is megvilágították, hogy a közös pontok ellenére mennyire másként látják ugyanazt a területet.

moiblers

Vendégeinknek három kérdést tettünk fel, három szempontból közelítve a mobil learning világát. Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy miben látják a mobil oktatás (tanulás) sikerességét üzleti szempontból. Mihez kell igazodni? A fejlesztési szokásokhoz? A megrendelői igényekhez?  Mitől lesz egy alkalmazás élő? A tartalomtól, az alkalmazás menetétől, vagy valami mástól? Havasi Zoltán arról számolt be, hogy fejlesztésük során a játékszoftverek világában kialakult modellt tekintették alapnak, s ezt követték. A beszélgetés során többször visszatértünk a játékok nyújtotta mintához – számos példát említve. Úgy tűnik, hogy ez ma rendkívüli módon meghatározza a fejlesztők gondolkodását. Ugyanakkor nem igazán sikerült kideríteni, hogy mit hoz a jövő. Az viszont egyértelműen látszik, hogy az egyes kultúrák között, s a fizetési hajlandóságuk, szokásuk között markáns különbség van. Ezért aztán nyitottan kell kezelni a terjesztési csatornákat. Bőgel György kiemelte, hogy üzleti sikernek azt tekintketjük, ami világpiacnak szól. Ja, és természetesen jó, ha tudjuk, hogy kik használják az alkalmazásunkat és milyen platformon. Jó barátunk a Google Analytics 😉

Második kérdésünkben azt firtattuk, vendégeink mennyire tekintikalkalmanak hosszú távon a mikrotanulás adaptálását a mobil alkalmazásában? Mindhárom előadónk megerősített minket abbéli hitünkben, hogy ez helyes út. Ma egyre kevesebben engedhetik meg magunak, hogy hosszabb tanulási folyamatokban vegyenek részt. Márkus Zsolt felhívta a figyelmet a tananyagok minőségének fontosságára. Továbbá arra, hogy egy olyan rövid időkeretben, ami egy mobil alkalmazásban a közlésre rendelkezésünkre áll, mennyire nem mindegy, hogy milyen konkrét tartalmat választunk ki az információk hordozójául. Ezen áll, vagy bukik egy alkalmazás sikeressége – hogy mennyire tudunk mély nyomot hagyni a tanulóban.

Végül azt tudakoltuk meg, hogy a fejlesztéseket milyen technológiai trendek határozzák meg ma, s vajon mi határozza meg holnap? A fejlesztés gyorsasága, hatékonysága szempontjából szerencsés lenne, ha sztenderdizálni lehetne a folyamatot, de ez ma még erősen kompromisszumos a történek. Egyelőre mindenki a natív alkalmazásokban látja az esélyt, de komoly lehetőséget látnak a HTML5-ben. A különböző platformok markáns különbségei komoly gátat képeznek jelenleg. Vajon elképzelhető-e, hogy a jövőben lezajlik egy technológiai sztenderdizálás? Márkus Zsolt mutatott rá, hogy milyen elképesztő átalakuláson mentek át az eszközök egy-egy fejlesztési projekt alatt, s hogy komolyan számolnunk kell azzal, hogy a jövőben egészen más jellegű kütyüink lehetnek, ma még nehezen jósolható képességekkel. Tehát egy dolog a biztos – a gyors változás.

Abban viszont mindenki egyetértett, hogy felhőben kell gondolkodnunk és másképp kell fejleszteni, mint a hagyományos oktatási formákban. Mindent mérni kell, ami mérhető, s egyfajta kommunikációt kell kialakítani a fejlesztők és a felhasználók között.

meetup4rndtbl

Hogy leválthatják-e a mobil learning alkalmazások a hagyományos oktatási formákat, vagy akár a klasszikus eLearning megoldásokat? Nem valószínű, viszont igen hatékony kiegészítői lehetnek azoknak.

Papp Gyula
moodler

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s