Mobilis tanulás a mobilon

Márkus Zsolt László: Itt a mobil, de mi van a képernyőn túl?

Az m-Learning meetup harmadik előadója Márkus Zsolt László – az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője – számtalan K+F projekt tapasztalataival a háta mögött arra kereste a választ előadásában, hogy az m-Learning fejlesztéseknek milyen a múltja-jelene-jövője. Érdekes volt hallani a még hőskornak számító 2005-ös kezdésű LOGOS (EU FP6) projektről, amiben a cél az elérhető web, mobil és digitális televíziós műsorszóró kapacitások integrálása volt egy új, többplatformú u-Learning rendszer felépítése érdekében. Bár kicsit megelőzte a korát (hiszen a digitális televíziózás és az érintőképernyős okostelefonok csak akkoriban kezdtek el terjedni hazánkban), tanulságos a jövőre nézve, hogy a digitális tartalmak fejlesztésekor érdemes a többplatformúság szempontjaira is koncentrálni.

10301536_10203892911542371_8288941611686082909_n

A jelenbe kanyarodva megismerhettük a SZTAKI saját, alapvetően turisztikai célú fejlesztés sorozatát, melynek a 3. generációs verziójaként megszülető GUIDE@HAND mobilalkalmazás hozta meg a tulajdonképpeni áttörést. Az okostelefonok képernyőn túli funkcionalitásai adták azt a pluszt, amely segítségével könnyen tanulhatunk térben és időben mozogva.

10255287_788725304471099_7765714737817679356_n

image1349343459A Hajnali háztetők című irodalmi sétán multimédiás elemeket is megtekintve, GPS navigációval járhatjuk be a regény helyszíneit, amelyhez egy térinformatikai módszerekkel helyesbített, 1936-os Budapest térkép részletein tájékozódhatunk. Ezen a példán is jól látható a kapcsolódó tartalmak (irodalom, történelem, térképi megjelenítés) együttes használatának lehetősége és hatékonysága, amire igazán a tantermi képzésnek még nincs jó megoldása. A mobilokba beépített kamera és az ahhoz kapcsolódó QR kód szkenner segítségével pedig például egy múzeumban kaphatunk hasznos információkat, tanulnivalókat az adott műalkotáshoz érkezve.

Ilyen interaktív kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Festők a tükörben – magyar önarcképek az Uffizi Képtárból című tárlata.

17-o-mti-foto-honeczy-barnabas-color

Tettünk egy rövid utazást a jövőbe is, melynek során a Márkus Zsolt László arról a kutatásról beszélt, amely a magyar szakemberek válasza lehet a Google szemüvegre. A Szabad Horizontú Display shieldjében egy mobil eszköz található, így mozgás vagy utazás közben, felszabadulva (a két kezünkre sincs már szükség a kattingatáshoz) élvezhetjük és elégíthetjük ki az adott helyzetekben adekvát információigényünket és tanulásvágyunkat, a 2 displaynek köszönhetően akár 3D-ben is! A fejlesztés még nem fejeződött be, kíváncsiak várjuk a további kutatási eredményeket.

Köszönjük az érdekes előadást!

Dr. Huszár Tamás

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s